Banyuls-sur-Mer en Collioure

Waar de Pyreneeen de Middellandse Zee induiken, op de grens van Spanje en Frankrijk liggen twee opmerkelijke wijndorpen: Banyuls-sur-Mer en Collioure.

Eigenlijk is dit één wijndistrict te noemen. De beide dorpen gebruiken dezelfde druivensoorten, delen hetzelfde klimaat, benutten een vergelijkbaar terroir met een bodem van schist. Het verschil bestaat uit de stijl in wijn. In Banyuls wordt van de grenache noir, mourvedre en syrah een vin doux naturel gemaakt. In Collioure maken ze er een stevige en koppige rode wijn van. Beide gebieden leveren wijn van hoge kwaliteit en typiciteit.

Hoewel de naam vin doux naturel doet vermoeden dat de wijn van nature zoet is, klopt dat eigenlijk niet. De wijn wordt tijdens de vergisting aangelengd met wijnalcohol – het proces van mutage – waardoor de gisten buiten werking gesteld worden en het resterende suiker niet meer gefermenteerd kan worden. Onnatuurlijk dus, maar wel met natuurlijke suikers. In Banyuls wordt de wijn dan vaak jaren op eikenhout gelegd, zodat de wijn intenser en meer gebalanceerd smaakt. Soms met behulp van de Methode Solaris, waarbij de wijn buiten ligt te rijpen op het vat, soms tot 12 jaar lang. Het resultaat is een diepe wijn, met de smaak van rijp fruit, geintegreerd alcohol en een intens lange afdronk. Sowieso staan de wijnboeren van Banyuls op een laag rendement per hectare. Hoewel volgens de appellation 40 hl per hectare is toegestaan, wordt er vaak nog minder van een hectare verkregen zodat er nóg meer extract is en de wijn nog meer diepte heeft.

Collioure hanteert dezelfde strenge normen. Van de druiven grenache noir, syrah en mourvedre wordt wijn gemaakt die lang op vaten rijpt en daarna nog jaren op fles kan rusten.

Grootse wijnen in een schitterende omgeving. Bovendien staan overal uitstallingen waar je de wijnen kunt proeven. En als de hitte en de wijn teveel worden kan je altijd een duik in de zee nemen.

H&H Color Lab