De Droom van Gilles Malinge: l’Estello

De bochtige weg van Lorgues naar Brignoles in het hart van de Provence wordt geflankeerd door droge bossen en groene wijngaarden. Net buiten Lorgues ligt het nieuwe leven van Gilles Malinge.

Zoals zoveel wijnbedrijven in de Provence is ook het Domaine de l’Estello meer dan goed uitgerust op het ontvangen van toeristen. Een airco zorgt voor verkoeling. Glossy folders liggen keurig gestapeld te wachten totdat ze meegenomen worden door Amerikanen, Britten of Duitsers. Alle flessen wijn blinken opgepoetst. Geen vuiltje te bekennen in deze ontvangstruimte. Voortvarend begint de verzorgde vrouw achter de toonbank de flight, de hele range van Domaine l’Estello, beginnend bij simpel wit. In kernachtige bewoordingen vertelt ze over de wijnen.

Terwijl we bij de tweede rosé beland zijn, stopt buiten stopt een auto. Een kleine man met pretogen achter zijn bril stapt uit. Gilles Malinge. Enthousiast neemt hij het over van zijn vrouw. Even later staan we in een gekoelde loods achter de ontvangstruimte. “We zijn klein”, zegt hij bijna verontschuldigend. “We hebben maar 22 hectare grond. We moeten het niet van grote partijen hebben. Geen export. Nee, hier leven we van het wijntoerisme. Directe verkoop”. En heel trots voegt hij er aan toe dat hij in samenwerking met de sommelier van restaurant Bruno een speciale cuvée heeft gemaakt, de Cuvée Bruno. Truffelchef Bruno geniet grote bekendheid in de Provence. Het restaurant heeft een landingsplaats voor de helikopter en regelmatig vliegen big shots na een dag op de boot op het azuurblauwe water van de Méditerranée in om af te blussen bij Bruno. “En zo zijn er nog wat restaurants in de omgeving waar ze de wijn van l’Estello schenken”.

De kleine loods van Gilles Malinge staat bomvol. Stapels dozen met wijn. Pallet op pallet. Afgelopen weekend heeft hij zijn rode wijnen van 2008 gebotteld. De cuvée Sextant d’Or. Eigenlijk moet hij uitbreiden. “Maar eerst geld verdienen”, vervolgt hij zijn verhaal. “We hebben dit domein in 2003 gekocht, nadat we twintig jaar in Normandie hebben gewerkt. Ik ben geboren in de Loire, in Bonnezeaux, maar daar valt geen droog brood te verdienen. Daar begon wel mijn wijnhart te kloppen. Nu zijn we, via een omweg, in de Provence terechtgekomen”. Hij zet zijn bril af en veegt over zijn voorhoofd. Hij kijkt over zijn schouder naar zijn houten vaten en is even stil. Dan zet hij zijn bril weer op. Zijn ogen stralen.“Dit is onze droom”.

H&H Color Lab