Het ongekende terroir van la Clape

Languedoc-Roussillon is een lange aaneenschakeling van wijndorpen. Het gebied strekt zich langs de Méditerranée van Banyuls tot Costieres de Nimes. Over het algemeen zijn de wijnen eenvoudige, fruitige allemansvrienden zonder veel diepgang. De grote uitzondering vormen de wijnen van La Clape.

Even ten zuiden van de stad Narbonne tussen de zee en de stad liggen de heuvels van La Clape. De wijngaarden op de zuidhellingen profiteren van de verkoelende werking van de zee. De wijngaarden, een kleine 1000 hectare, zijn beplant met syrah, grenache en mourvedre voor de productie van rode wijn. Van de laatrijpende druif bourboulenc worden frisse witte wijnen met een tamelijk hoge zuurgraad geproduceerd. De bodem van kalksteen leent zich ongekend goed voor de expressie van het terroir. De rode wijnen kenmerken zich door hun stevigheid, sappigheid en extract. Het rendement per hectare is laag. Het verschil in leeftijd van de wijnstokken bepaalt voor een groot deel de smaak. Jonge stokken syrah geven een onstuimig, maar intens karakter aan de wijn, terwijl oude stokken van dezelfde druivensoort de wijn een rustieke en volle smaak meegeven. De rode wijn krijgt over het algemeen een klassieke opvoeding. De witte wijn is meer gemaakt voor directe consumptie, maar zijn zeer goed in balans en bieden ondanks de voor Languedoc-begrippen hoge prijs meer dan waar voor hun geld. De wijnen van La Clape worden geproduceerd onder de appellation Coteaux de Languedoc.

Voor de wijntoerist is dit een interessante uitstap. Bezoek bijvoorbeeld het topdomein Chateau de la Negly of het naburige Mire l’Etang en geniet van de rijkdom van deze kleine schat van de Languedoc.

H&H Color Lab