Jurançon: wijnregio aan de voet van de bergen

Vlak onder het stadje Pau liggen de wijngaarden van de Jurançon. Dit wijngebied is erg klein, maar geniet zeker in Frankrijk bekendheid. In Jurançon zelf vinden ze dat ze de eerste appellation zijn, nadat de Markies van Béarn in de 15e eeuw onder de indruk was van de kwaliteit van de zoete witte wijnen en een decreet ten aanzien van de wijnen uitvaardigde.

De appellation Jurançon begint pal ten zuiden van Pau, waar de heuvels de opmars vormen van de Pyreneeën. Van de gros manseng worden voornamelijk droge witte wijnen gemaakt. De petit manseng, met een dikkere schil, levert de bekendere zoete wijnen. Deze druiven worden pas zeer laat in het seizoen geoogst, soms zelfs pas na Kerst. Zo ontwikkelt de druif veel suikers met als gevolg een vin moelleux, die hier gewoon als Jurançon wordt aangeduid. De wijngaarden liggen op het zuiden en zuidwesten. Doordat er kans is op vorst worden de stokken vrij hoog getailleerd in een guyot double. Volgens de eigenaar van Cru Lamouroux vriest het echter vrijwel nooit op de hoger gelegen heuvels. Het verschil in temperatuur tussen het dal en de 150 meter hoger gelegen heuvels kan oplopen tot 7 graden Celsius.

Jurançon is een interessant wijngebied om te bezoeken. Het is klein, rommelig en boers. Daardoor ook charmant. Met name de cuvées, vaak houtgerijpte zoete wijnen van de petit manseng zijn de moeite waard, bijvoorbeeld als dessertwijn in combinatie met blauwaderkazen.

H&H Color Lab