Les Vignerons de Taradeau – Provence

In de Riviera is het rustiger dan voorgaande jaren. De eigenaar van een bar uit Vidauban merkte op dat de files naar de kust minder lang zijn in deze augustus, gebruikelijk dé topmaand. Iets meer naar het noorden, in het hart van de appellation Côtes de Provence horen we dezelfde geluiden bij Les Crostes. “Het is rustiger, mensen geven minder geld uit”. Maar bij de lokale coop in het kleine plaatsje Taradeau staan tal van auto’s geparkeerd.

Bijna elke plaats in een wijngebied heeft wel een cooperation. Kleine en grote wijnboeren brengen hun oogst simpelweg naar de cooperation en bemoeien zich verder niet met de daadwerkelijke productie van wijn, wat een vak op zich is. De oenologue bemoeit zich met de productie. Vaak is de kwaliteit acceptabel, maar niet meer dan dat. De wijn is dan ook zeer betaalbaar. De keten van druif tot wijn is immers niet strikt gereguleerd door één huis. In Taradeau is het een ander verhaal. Hier bruist het van het leven. Sinds een aantal jaren staat de cooperation goed bekend. Bezoekers komen van heinde en verre om wijn in te slaan, nadat ze een half uur in de rij hebben gestaan. Niet een paar flessen, maar dozen, tot op de achterbank van de auto. Ook de tapper van de vin en vrac (het afvullen van je eigen fles of vat) heeft het razend druk.

De opzet is simpel en doeltreffend. De wijnmaker beoordeelt de kwaliteit van de druiven en bepaalt vervolgens of er een vin du pays of een appellation controlée gemaakt kan worden. In het geval van Les Vignerons de Taradeau is dat of een Vin du Pays du Var of een AOC Côtes de Provence. Een cabernet sauvignon is volgens de AOC van Côtes de Provence niet toegestaan. Deze wordt vervolgens gelabeld als een Vin du Pays du Var. In dit voorbeeld is dit de instapwijn van de cooperation. Van grenache, syrah en mourvedre wordt dan een rode wijn gemaakt die wel voldoet aan de regels van de AOC. Deze wijn is complexer en rijker van smaak – vaak ook een lager rendement – en wordt als Le Rougian gebotteld als AOC Côtes de Provence. En daarboven zitten dan de nog betere rode wijnen met de namen L’Oppidum en La Grande Reserve. Een vergelijkbare opdeling wordt gehanteerd voor de witte wijnen en de rose’s.

De kwaliteit van de wijnen is behoorlijk goed. Geen hoogvliegers, maar wel een goed glas voor weinig geld. Daarnaast is de opdeling overzichtelijk en begrijpelijk. Alles kan geproefd worden, alles staat open. De vier medewerkers van de winkel rennen dan ook van klant naar kassa, de hele dag door. Tussendoor bellen dan ook nog restaurants uit de regio en de HyperU uit Les Arcs om hun bestellingen door te geven. Buiten rijden heftrucks af en aan om vrachtwagens te vullen. Les Vignerons de Taradeau profiteren optimaal van de economische malaise.

Een goede wijn voor een mooie prijs, dat is het devies van de cooperation. Per slot van rekening blijven de Fransen wijn drinken.

H&H Color Lab