Navarra: ruimte voor wijn

Op weg vanuit de Pyreneeen naar het zuidwesten wordt het geleidelijk warmer. De bergen maken plaats voor heuvels. Het groen voor dor en droog. Zelfs in juni loopt de temperatuur op tot boven de 30 graden. Het enige groen komt van de wijngaarden.

Navarra is een oud wijngebied, dat optimaal heeft geprofiteerd van Spanje’s aansluiting bij de EU in 1986. Tal van moderniseringen hebben plaatsgevonden. In de wijngaarden door meer internationale druivensoorten als chardonnay, merlot en cabernet sauvignon aan te planten in plaats van tempranillo en garnacha. Toch spelen de laatste twee druiven voor rode wijn nog steeds een grote rol. Voor witte wijn is chardonnay belangrijk. Hoewel de investeringen hebben geleid tot grote verbeteringen zijn wijnen uit Navarra nooit écht spannend. Ze bereiken nooit de subtiele nuances van hun grote voorbeeld uit het zuidwesten, de wijnen uit Rioja. Evenmin halen ze de diepte en kracht van de wijn uit Bordeaux. Navarra staat op zichzelf wat betreft de vereniging van traditie en modernisering. In de wijnen leidt dit tot een internationale stijl van hoge kwaliteit, maar nooit van superieure kracht. De mooiste wijnen komen wellicht van de oude stokken van huizen als Chivite en Ochoa.

Voor bezoekers is het een ruimtelijk wijngebied. De regio is opgedeeld in vijf delen: Baja Montana, Ribera Alta, Ribera Baja Valdizarbe en Tierra Estella. De wijngaarden zijn enorm groot en behalve in bodem is er weinig variatie, wat het voor de toerist wellicht minder interessant maakt. Voor de liefhebber van architectuur én wijn wordt dat wellicht gecompenseerd door de zeer modern vormgegeven bodegas.

H&H Color Lab