Proefnotitie: Champagne Colin Blanche de Castille

Twintig kilometer ten zuiden van Epernay ligt Vertus, de zuidelijkste punt van de Côte des Blancs. De wijnstokken dragen hier nagenoeg allemaal chardonnay. Van oudsher leveren de champagneboeren uit Vertus hun druiven aan de bekende huizen, de Grandes Marques, maar in toenemende mate produceren ze hun eigen champagnes. Ondermeer het huis Colin.

Net buiten Vertus ligt het modern ogende Champagnehuis Colin. Geen franjes, geen luxe, maar een nette ontvangstzaal met een proeftafel en een doorgang naar de kelder. Hier liggen geen miljoenen flessen opgeslagen, hooguit enkele duizenden. De pupitres worden alleen nog gebruikt voor de magnums. Alle overige flessen ondergaan de remuage in de enige giropallet waar het huis over beschikt. Het huis Colin biedt een voor de Côte des Blancs typisch spectrum aan champagnes, waarin chardonnay uiteraard de eerste viool speelt.

Proefnotitie Champagne Colin Blanche de Castille Premier Cru Blanc de Blancs
Gemaakt van 100 procent chardonnay, voor 70 procent afkomstig uit de premier cru wijngaarden in de heuvels ten noorden van Vertus en voor 30 procent uit Bergères les Vertus.
De kleur is zeer helder, bijna wit met een zeer fijne mousse die lang aanhoudt. In de neus subtiel fruit, wat kersen, licht citrus, beetje floraal, heel fijn. In de mond een vrij stevige mousse die langzaam wegebt en daarmee de mineraliteit opent, gecombineerd met fruit en elegante tonen van brioche. Zuiver en subtiel. Een heerlijke champagne voor de middag of als aperitief.

Champagne Colin is een klein champagnehuis in Vertus. Proeven kan altijd en men spreekt ook Engels

H&H Color Lab