Somontano: de modernste DO van Spanje

In de provincie Huesca aan de voet van de Pyreneeen ligt Somontano. Net als andere Spaanse denominados is ook deze wijnregio in een enorme ontwikkeling. Kwaliteit is hier eerder regel dan uitzondering.

De naam Somontano doet veel eer aan de ligging. Letterlijk betekent de naam ‘aan de voet van de bergen’. De bodem is rijk aan kalksteen en fluviatiele klei. In het begin van de jaren negentig besloten inmiddels vermaarde producenten als Enate en Blecua de focus te leggen op de unieke condities in dit zeer droge wijngebied. Jaarlijks valt er slechts 500mm neerslag. De bodegas van Somontano produceren een kleine twintig jaar later één van de meest opwindende en kwalitatieve wijnen van Spanje. Computergestuurde vinificatie, lage opbrengsten per hectare, optimaal fruitextract zijn de sleutel tot succes. De lokale druiven garnacha en tempranillo worden veelal geblend met internationale rassen als syrah, merlot en cabernet. Van chardonnay wordt witte wijn gemaakt. Momenteel zit gewurztraminer in de lift.

De wijnen uit Somontano zijn van zeer hoog niveau en vrij prijzig. Desalniettemin meer dan de moeite waard. Net als het gebied. De bodegas zijn vaak onder architectuur gemaakt en volledig ingericht op een optimale vinificatie én op een indrukwekkende rondleiding. Een bezoek aan het Museo del Vino in Barbastro geeft een mooi overzicht van de mogelijkheden in dit zeer boeiende wijngebied.

H&H Color Lab