Tannat: de zwarte parel van Madiran

Ongeveer 75 kilometer ten noordoosten van Pau ligt Madiran. In dit heuvelachtige boerenlandschap langs de linkeroever van de rivier Adour rijpen grote trossen Tannat.

Madiran lijkt geenszins op een wijngebied. Er wordt veel mais verbouwd. Af en toe afgewisseld met een wijngaard. Grootschaligheid is hier vreemd. De bodem bestaat uit rivierklei en kalksteen. Tannat is hier de onbetwiste koning. Deze druif wordt elders nauwelijks verbouwd en heeft een dikke schil. De wijn die van deze druif gemaakt wordt is rijk aan tannines en kleur. De jonge wijn heeft een paarszwarte kleur en moet rijpen op fles. Een goed gemaakte Madiran kan gerust 10 jaar liggen voordat deze op dronk is. Deze wijnen kunnen een intense smaakdiepte ontwikkelen en zich meten met de top van de Franse wijnen, zij het met een eigen aroma.

Spectaculair is deze wijnregio niet. Daarvoor mist Madiran uitstraling. Net als de wijn lijkt het gebied en zeker het dorp ontoegankelijk en boers. Maar juist dat is wel de charme: lekker stug, ruig, getekend.

H&H Color Lab