Txakoli: de trots van Baskenland

Txakoli de Getaria is de kleinste denominado de origen (DO) van Spanje, gelegen aan de kust van Baskenland tussen San Sebastian en Bilbao. De wijngaarden liggen in de heuvels boven het plaatsje Getaria en kijken uit op de Golf van Biskaje.

Txakoli de Getaria -Getarioko Txakolina in het Baskisch – is een onbekende DO. De totale productie bedraagt net 1 miljoen liter. Om een en ander in perspectief te zien: de totale wijnproductie in Nederland bedraagt 700.000 flessen. De wijn hier wordt gemaakt van de druif Hondaribbi. De wijnen zijn zeer fris, mineralig en hebben een hoge zuurgraad. Erg smakelijk bij fruits-de-mer die zo uit de Golf gehaald kunnen worden. Het gebied is vrij klein en rommelig. De wijnbouw wordt afgewisseld met mais en andere gewassen. De bodem bestaat uit klei en kiezels. De stokken zijn hoog getailleerd met een rijk bladerdek om de druiven te beschermen tegen de gure omstandigheden vanuit de zee.
Leuk gebied om te bezoeken on the fly. Bovendien is de wijn erg de moeite waard. Het probleem is echter dat je deze hier moet kopen. De wijn wordt nauwelijks geëxporteerd en vindt zijn weg naar lokale barretjes en restaurants. Vooral bedoeld voor de trotse Basken dus.

H&H Color Lab