Wat is cava?

Wat is Cava?

Cava is een mousserende wijn uit Spanje. Ongeveer 95% van de de geproduceerde cava komt uit Penedès.
Cava wordt op dezelfde manier als Champagne gemaakt, maar met andere druivensoorten. Toch staat cava dichter bij Champagne, dan bij bijvoorbeeld Prosecco.

De druiven voor cava zijn als volgt vastgesteld door de Consejo Regulador van de DO Cava (Denominado de Origen).

Basis:
Macabeu
Parellada
Xarel·lo

Andere druiven die zijn toegestaan:

Chardonnay
Pinot Noir
Garnacha
Monastrell

Macabeu (ook wel bekend als Viura in bijvoorbeeld Rioja) is de belangrijkste druif voor de productie van cava. Hoewel de druif van aanzienlijk belang is heeft Macabeu een eenvoudige smaak. Wat flauw in termen van fruit, een bittertje in de afdronk, wat onrijp in de smaak.
Xarel·lo daarentegen is veel aromatischer en biedt een rijk spectrum aan aroma’s van bloemen en tropism fruit.
Paralleda, tenslotte, heeft een rol in de blend vanwege haar hoge zuurgraad en haar duidelijke tonen van citrus.
Eenmaal geassembleerd vormen deze drie Spaanse druivensoorten een uitgebalanceerde mousserende wijn met een fruitig karakter. Minder zoetig dan Prosecco, minder ‘mineralig’ dan veel Champagnes.

Welke stijlen cava zijn er?
De stijltypen binnen cava (en ook binnen Champagne) worden bepaald door de hoeveelheid restsuiker.

Brut Nature: 0-3 g/l restsuiker
Extra Brut: 0-6 g/l restsuiker
Brut: 0-12 g/l restsuiker
Semi Seco: 12-17 g/l restsuiker

Daarnaast wordt er ook cava rosado (rosé cava) gemaakt. Om dit type cava te maken moet de wijnmaker blauwe druiven toevoegen aan de assemblage. In de regel wordt hiervoor Grenache gebruikt, wat een karakter van rood fruit (aardbeien, frambozen) geeft. Ook Monastrell (de Spaanse variant van Mourvedre) speelt een rol, met name voor de oudroze tint en zijn bloemige aroma. De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van Pinot Noir.

Vintage cava
Net als in de streek Champagne, kan je als wijnboer ook vintage cava’s maken. Waar het merendeel een blend is van verschillende jaargangen om ieder jaar tot het zelfde smaaktype te komen, hebben de meeste wijnboeren speciale plots in de wijngaard met bijvoorbeeld oudere wijnstokken (=complexere wijn) of een unieke ligging. De druiven afkomstig van deze wijngaarden krijgen dan een eigen opvoeding en de wijn blijft veel langer in de kelder liggen om te rijpen op fles. Zo ontstaat in plaats van het frisse karakter een steviger karakter met tonen van noten en boter.

Cava of Champagne?
Beide wijnen zijn mousserend en dus heel feestelijk. Qua stijl is cava over het algemeen wat frisser en fruitiger dan Champagne. Het grote voordeel van cava ten opzichte van Champagne is de prijs. Voor een Champagne van een bekend merk betaal je rustig vier keer zoveel als voor een cava.

Proef de verschillen tijdens onze proeverijen of wijndiners!

H&H Color Lab